Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İmalatçı güven endeksinin sıçraması sonrasında 4 haftanın en büyük rallisini kaydeden Güney Kore Borsası, gelişen piyasa hisselerini de yukarı taşıdı. Gelişen piyasalar endeksi 5 gündür ilk kez yükseldi.

Güney Kore'nin en büyük ikinci otomobil üreticisi Kia Motors Corp. Kasım 2010'dan bu yana kaydettiği en düşük seviyesinden yüzde 5.1 geri sıçradı. Samsung C&T Corp., operasyonel kârların beklentinin üzerinde gelmesinin ardından 4 yılın en büyük sıçramasını yaptı. Industrial & Commercial Bank of China Ltd., Goldman Sachs Group Inc.'in bankadaki hisselerinden birini iskontolu satması sonrasında yüzde 2 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 kazançla 1,068.12 puana çıkarak 4 haftanın en düşüğünden geri sıçradı. Endeks dün 12 aylık kazanç tahminlerinin 10.7 katından işlem görerek, MSCI Dünya Endeksi'nin değerlemesinin yüzde 19 altına işaret etti. Bu rakam iki endeks arasındaki son 4 ayın en büyük farkına işaret ediyor.

Güney Koreli imalatçıların güveni 2. ayında da artış kaydederken, ABD'de de dün dayanıklı tüketim malları siparişlerinin ekonomistlerin en yüksek beklenti seviyesinde geldiği açıklandı.

Ekonomik verilerdeki iyileşmenin yatırımcıları riskli varlıklar konusunda iyimserleştirdiğini belirten PT Mandiri Manajemen Investasi'nin yatırım yöneticilerinden Aldo Perkasa, bu faktörlerin beklentiyi olumlu etkilediğini söyledi.

Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.8 kazançla 2 Ocak'tan bu yana en büyük sıçramasını yaptı. Filipin Borsası yüzde 1 kazançla rekor kapanışa hazırlandı. CSI Hindistan Sensex Endeksi, merkez bankasının Nisan'dan bu yana ilk kez faizleri düşürmesi ve mevduat bankalarının munzam karşılıklarını indirmesi sonrasında yüzde 0.3 yükseldi. FTSE Malezya Borsası KLCI Endeksi yüzde 0.1 kazanç sağladı ve endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 53 üzerinde gerçekleşti.