Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasa araştırması kuruluşu GfK SE, Almanya'da Tüketici Güveni endeksinin Şubat ayında, istikrarlı istihdam piyasası ve yüksek gelir beklentilerinden dolayı artacağını kaydetti.

Nuremberg merkezli kuruluş, bugün yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,000 kişiye dayandırdığı ankete göre, tüketici güveni endeksinin, Ocak ayındaki seviyesi olan 5.7'den Şubat ayında 5.8'e yükseleceğini kaydetti. Bloomberg'in anketine katılan 34 ekonomistin tahminlerine göre, bu verinin 5.7 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Ocak ayı tüketici güveni verisi 5.6'dan 5.7'ye revize edildi.

Almanya merkez bankası Bundesbank geçen hafta yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en büyüğü olan Almanya ekonomisinin 2012 yılının son çeyreğindeki daralmasının ardından sıçrama yapmakta olduğunu kaydetti. Hem iş dünyası hem de tüketici güveni bu ay ekonomistlerin beklentilerinden daha hızlı artarken, hizmet sektörü aktivite göstergesi 19 ayın zirvesine çıktı.

GfK, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Almanlar bir kez daha içerideki durumun genel olarak iyi olması üzerinde odaklanıyor," dedi ve "İstihdam piyasası istikrarlı ve enflasyon ılımlı. Nihayetinde, hem gelir beklentileri hem de alışveriş istekliliği kayda değer bir şekilde artıyor" değerlendirmesinde bulunduç

GfK, ayrıca, ekonomik beklentiler endeksinin Aralık ayındaki seviyesi olan eksi 17.9'dan Ocak ayında eksi 11.3'e yükseldiğini ve gelir beklentilerinin ise 20.1'den 35.3'e sıçradığını duyurdu.

Almanya'nın en büyük perakendecisi Metro AG, 16 Ocak'ta yaptığı açıklamada, tüketici elektronik eşyaları biriminde, aynı mağaza sayısına göre satışların dördüncü çeyrekte yüzde 3'ün üzerinde artış gösterdiğini kaydetti.

Ülkede işsizlik Aralık ayında ekonomistlerin beklentilerinden daha hızlı artarken, işsizlik oranı yüzde 6.9 ile son 20 yılın en düşük seviyesi yakınında kaldı.

Ancak hükümet, Euro Bölgesi'ndeki resesyonun Alman ihrac mallarına talebi düşürmesinin etkisi ile, ekonomik büyümenin, geçen yılki seviyesi olan yüzde 0.7'den ve 2011'deki yüzde 3'ten bu yıl yüzde 0.4'e yavaşlayacağı tahmininde bulundu.