Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İsrail merkez bankası (Bank of Israel) Başkanı Stanley Fischer, bugün yaptığı bir açıklamada ikinci döneminin ortasına denk gelen 30 Haziran'da görevinden ayrılacağını açıkladı. Tahviller, hisseler ve shakel hızla düştü.

Altmış dokuz yaşındaki Fischer, Başbakan Benjamin Netanyahu'ya kararını bugün bildirirken, erken ayrılışı için herhangi bir neden açıklanmadı. Zambia doğumlu olan Fischer, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Citigroup Inc. gibi firmalarda 2 numaralı adam olarak çalıştıktan sonra 2005 yılında Bank of Israel'in 1 numaralı yöneticisi olmuştu.

Ramat Gan merkezli Ayalon Group Ltd. şef stratejisti Yaniv Pagot, "Bu iyi bir haber değil ve piyasalarda ona göre tepki veriyor. Fischer, İsrail ekonomisinin dışişleri bakanıydı. Birçok şey onun yerini kimin alacağına bağlı ve ardında doldurulması gereken çok büyük ayakkabılar bırakıyor" ifadelerini kullandı.

Fischer, İsrail merkez bankasının çabalarını fiyat istikrarıyla beraber istihdam ve büyümeye çevirmişti. Bu strateji İsrail ekonomisinin küresel krizde diğer bir çok ekonomiden daha hızlı toparlanmasını sağladı. 2009 yılından bu yana üretim yüzde 14.7'lik bir oranda genişlerden bu rakam Avustralya'da yüzde 10.7, ABD'de yüzde 3.2 oldu. İsrail'in gösterge endeksi bu periyod boyunca ABD ve Avrupa gösterge endekslerinden daha iyi performans gösterirken, yüzde 80'den daha fazla yükseliş kaydetti.