Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde yer alan haberde, Fed ve dünya genelindeki diğer merkez bankalarının faizleri süper düşük seviyelerde tutmasının, tahvil yatırımcıları için saatli bir bomba kurmuş olabileceği iddia edildi.

Özellikle ABD'deki rekor düşük seviyelerdeki faizler ekonomik toparlanmayı destekleyerek konut sahiplerine düşük maliyetle borçlarını refinanse etmesine yardımcı oldu ve tahvil yatırımcılarının kârlarını destekledi. Ancak gazete, birçok perakende yatırımcısının faizler artarak tahvillerinin değerini aşağı çektiğinde edecekleri zararı tam olarak anlamadığını yazdı.

Tahvil fonlarından büyük ölçekli çıkışın etkisiyle kayıplar, faizlerin arttığı önceki dönemlerdekinden daha fazla olabilir. JP Morgan Chase'in verilerine göre, yatırımcılar son 2 yılda küresel tahvil fonlarına 1 trilyon dolar üzerinde giriş yaparken, hisse senedi fonlarından 9 milyar dolarlık çıkış yaptı.

Özellikle ABD'nin 10 yıllık tahvillerinin değeri faiz artışlarına çok duyarlı ve bu nedenle de faizlerdeki yüzde 1'lik artış, hazine tahvillerine yüzde 9 değer kaybettirebilir.

Gazete faizler artar ve yatırımcılar kaçmaya başlarsa tahvil fonları satış yapmak zorunda kalabileceğini söylüyor.

Tahvil eğitimi sitesi Learn Bonds'un eşkurucusu David Waring, faiz risklerindeki farkındalık eksikliğinin, yatırımcıların çoğunun toplam portföy risklerini azımsamasına neden oldu konusunda uyardı.