Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Lonra, New York ve Hong Kong'daki işlemleri "kapana kıstıran" Avrupa Komisyonu'nun geniş kapsamlı teklifine göre Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomileri, finansal işlemlerden alacakları vergilerden 30-35 milyar euroluk kazanç sağlayacak.

Financial Times'ın haberine göre Brüksel'in revize edilmiş ve güçlendirilmiş plan taslağı, Fransa, Almanya ve diğer 9 Euro Bölgesi ülkesini, hisse senedi, tahvil ve türev işlemlerinde uygulanacak olan Avrupa'nın ilk "Tobin vergisini" kabul etmesine zemin hazırlıyor.

Brüksel'in Avrupa çapındaki geniş kapsamlı vergisi, Euro Bölgesi öncü kuvvetlerinin AB'nin toplam çıktısının üçte ikisini kapsayan, ancak Londra'yı dışta bırakan daha düşük işlem vergisi bloğunun kurulması yolunda bir adım atarak AB üyeleri arasında "uzlaşılmaz bir çatlağa" neden oldu.

AB vergi komiseri Algirdas Semeta tarafından hazırlanan taslak, finansal sektörün sığınılacak limanlara kaçmasının önlenmesini öngörüyor.

Tobin vergisini uygulamaya sıcak bakan ülkeler şöyle sıralanıyor: Belçika, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, Austria, Portekiz, Slovenya ve Slovakya. Ancak verginin siyasi olarak da zafer kazanması için bu ülkelerin onayı gerekiyor.