Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın parasal teşvik önlemlerini genişleteceği beklentisinin Asya Borsalarını 2. gününde yukarı taşımasının, yatırımcıları yüksek getirili varlıklara yönlendirmesiyle yen, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

ABD'den gelecek ve yavaşlamaya işaret etmesi beklenen büyüme ve istihdam verisinin öncesinde dolar, euro karşısında 14 ayın en düşüğüne yaklaştı. Fed Açık Piyasa Komitesi bugün politika açıklamasında bulunacak. Yeni Zelanda doları, ülkenin merkez bankasının yarınki faiz kararının öncesinde geri adım attı.

Piyasalarda neşeli bir tonun olduğunu belirten Westpack Banking Corp.'un Döviz stratejistlerinden Jonathan Cavenagh, Japonya Merkez Bankası'nın ılımlı politikalarını uzun süre daha devam edeceğini, bunun da yeni zayıflattığını söyledi.

Yen, dolar ve euro karşısında yüzde 0.2'şer değer kaybederek sırasıyla 90.92 ve 122.62 düzeylerine geriledi. Dolar, euro karşısında 1.3487'den işlem görerek, dün 1.3497 seviyesinden kaydettiği 2 Aralık 2011'den bu yana en düşük düzeyine yakın seyretti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükselerek dünkü yüzde 0.9 oranındaki kazancını genişletti.

Yen, dolar karşısında Ocak ayını yüzde 4.6 aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor. Bu yenin, dolar karşısında kayıpla kapadığı 4. ayı olacak ve Ağustos 2008'den bu yana en yüksek düzeyine işaret edecek.

BOJ bu ay enflasyon hedefini yüzde 2'ye çıkararak, 2014'ün başında ucu açık varlık alım yapmayı kabul etti.