Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şanghay Bileşik Endeksi'nin boğa piyasası rallisini genişletmesi ve finansal aracı kurumların değerlenmesiyle gelişen piyasalar endeksi son 3 yılın en kazançlı ayını sonlandırmaya hazırlanıyor.

Tayvan'ın Çin'deki Çinli şirketlerin Borsada yatırım yapma kotasını 2 katına çıkarması üzerine Capital Securities Corp. 10 ayın zirvesine tırmandı ve China Merchants Securities Co. da değerlendi. China Railway Group Ltd., China Securities Journal'ın hükümetin bu yıl demiryolu aracı alma planını yazması sonrasında son 3 haftanın en büyük sıçramasını kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 artışla 1,073.81 puana çıktı ve bu ayki kazançlarını yüzde 1.8'e çıkardı. Endeks 3 ay üst üste yükselerek Nisan 2010'dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 artışla 30 Mayıs'tan bu yana en yüksek kapanışına işaret etti. Endeks 3 Aralık'tan bu yana yüzde 22 yükselerek bazı yatırımcılara boğa piyası sinyali verdi.

Çin'in Tayvan'daki yatırımlarını genişletme izni, Tayvan Merkez Bankası'nın, yerel bankaların yuan işlemleri yapmasına izin vermesi ile aynı zamana denk geldi.

Çin ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü kanıtladığını ve küresel çapta da olumsuz haberlerin olmadığını belirten Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, Çin ve Tayvan'ın işbirliğini artırmasının da beklentileri desteklediğini söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 yükselerek 18 Ocak'tan bu yana en büyük kazancını kaydetti. Filipin Borsası, ülkenin başkanı Benigno Aquino'nun ekonominin 2012'de tahminlerin üzerinde büyüdüğünü söylemesi üzerine yüzde 0.6 artışla rekor düzeye tırmandı. Taiex Endeksi ve Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.4 tırmandı.