Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in ABD ekonomisinin 4. çeyrekte beklenmedik şekilde daralmasının ardından parasal genişleme programını sürdüreceğini söylemesi üzerine New York Borsası geriledi.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nde yer alan 10 sektörden 9'u, enerji ve sanayi şirketlerinin öncülüğünde düşüş kaydetti. Lennar Corp. yüzde 2.4 değer kaybederken, ABD'de konut inşaatları endekslerinden biri yüzde 1.3 düştü. Amazon.com, dün satışlarında ve Kuzey Amerika'daki operasyon marjlarındaki artış açıklaması üzerine yüzde 4.8 yükseldi. Facebook Inc., kârlarında düşüş açıklaması sonrasında yüzde 1.4 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 1,501.96 puana gerilerken, Dow Jones Endeksi de yüzde 0.3 düşüşle 13,910.42 puana indi. Her iki endekste 2007'den bu yana en yüksek düzeylerini test etti. Russell 2000 Ufak Ölçekli Şirket Endeksi önceki günkü rekor seviyesinden yüzde 1.2 gevşedi. Dün Amerikan borsalarında 6.8 milyar hisse el değiştirerek 3 aylık ortalamanın yüzde 9.5 üzerine işaret etti.

Piyasada altta yatan trendin yukarı yönlü olduğunu, ancak yatırımcıların henüz tam fiyatlamadığı ekonomik rakamlarda bazı zayıflıkların bulunduğunu belirten JP Morgan Funds'ın baş küresel stratejisti David Kelly, "Fakat bu Fed'in de dediği gibi, geçici. Ancak dördüncü çeyrek GSYH rakamlarına baktığınızda, piyasanın ralli yapması zor" dedi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke 4 yıldır devam eden yüzde 7.5'in üzerindeki işsizliği sonlandırmak ve ekonomiyi desteklemek için sınırsız Hazine ve mortgage tahvili satın alıyor. Merkez bankası dün aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarının devam ettirileceğini söyledi.