Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in bir noktada faizleri artırmak zorunda kalacağını söyleyen Harvard Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Martin Feldstein, bu durumun ekonomi, konut ve finansal piyasalar için "hiç de iyi" sonuçlar doğurmayacağı konusunda uyardı.

Fed şu anda yüzde 0-0.25'lerde seyreden federal fon faizlerini, işsizlik oranı yüzde 6.5'e gerilediğinde yükseltmeyi planladığını söyledi. ABD'de işsizlik Aralık'ta yüzde 7.8'lerde seyrediyordu.

Şu anda 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisinin yüzde 2.02'lerde seyrettiğini belirten ABD eski başkanı Ronald Reagan'ın Ekonomi Danışmanları Konseyi'nin başkanı olan Feldstein, enflasyondan arındırılmış faizin ise eksilerde olduğuna dikkat çekti.

Feldstein, uzun vadeli tahvil faizleri normal seviyelere çıktığında, bunun tahvil ve mortgage faizlerinin de yükselmesi ve finansal piyasalar ile konut fiyatları üzerindekinin baskının artacağı anlamına geleceğini belirtti.

İşsizlik hâlâ yüksek seviyelerde seyrederken enflasyonist baskıların ortaya çıkmasından endişe eden Feldstein, Fed'in faizleri doğru zamanda artırmasının zor olacağını ve bunun da işleri daha karmaşık hâle getirebileceğini söyledi.

Feldstein ayrıca Kasım'da yüzde 5.5 artış kaydetmiş olan konut fiyatları konusuna da şüpheci yaklaşarak, Fed'in konut piyasasını suni bir şekilde destekliyor olabileceğini savundu.