Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, ABD'de istihdam artışının hızlandığını göstermesi beklenen veri öncesi, BT Group Plc'nin karının analist tahminlerinden daha çıkması ile birlikte yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Asya hisse senetleri değer kaybetti.

İngiltere'nin en büyük sabit hat telefon şirketi BT Group yüzde 5.3 yükselerek son beş yılın zirvesine çıktı. Electrolux AB, karının tahminlerin altında kalmasının ardından son 10 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. İspanya hisselerinin göstergesi  IBEX 35, altı aylık bir süre sonunda açığa satış yasağının kalkmasının ardından yüzde 1.9 düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek Londra saati ile 12:37'de 288.01 puana çıktı ve bu haftaki kaybını yüzde 0.6'ya daralttı. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Ocak ayında, ABD'li kanun yapıcıların, dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sürükleme riski taşıyan ve mali uçurum olarak adlandırılan otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntılarını önleme konusunda uzlaşmaya varmalarının ardından yüzde 2.7 yükseldi ve Temmuz ayından bu yana en hızlı aylık çıkışını gerçekleştirdi.

Cenevre'de Notz Stucki & Cie.'den Pierre Mouton, "Avrupa, geçen yıl aşırı baskı altında kalan finansal kazançlardaki iyileşmeden destek bulmalı," dedi ve "Beklentiler, ABD istihdam ve imalat sanayi verileri için büyük ölçüde yatay. Bu verilerin beklenenden iyi çıkması piyasayı yukarı iter. ABD ekonomisi için kötü bir arka plan hayal edemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratları bugün yüzde 0.3 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.

Bloomberg News'un derlediği verilere göre, 8 Ocak'tan bu yana bilançolarını açıklayan Batı Avrupalı şirketlerin yaklaşık yüzde 59'unun karları, analistlerin tahminlerinden daha iyi çıktı. Öte yandan, Bloomberg tarafından derlenen tahminlere göre, Stoxx 600'deki şirketlerin 2012 yılı karı yüzde 0.3 büyüyecek.

Bugün ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinin Ocak ayında, Bloomberg News'un anketine katılan 90 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, 165,000 artması bekleniyor. Bu veri Aralık ayında 155,000 artmıştı.

Öte yandan, yine ABD'de TSİ 17:00'de açıklanacak olan imalat sanayi verisinin Ocak ayında genişleme göstermesi bekleniyor. ABD'de Aralık ayında 50.2 seviyesinde gerçekleşen ISM imalat sanayi endeksinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Ocak ayında 50.6 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

(15:20'de güncellendi)