Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nden enflasyon oranı Ocak ayında, enerji ve hizmet sektörü fiyat artışlarındaki yavaşlamanın etkisi ile beklenmedik bir şekilde düştü.

Lüksemburg'daki Avrupa Birliği istatistik ofisinden yapılan açıklamaya göre, yıllık enflasyon oranı, Aralık ayındaki seviyesi olan yüzde 2.2'den Ocak ayında yüzde 2 seviyesine indi. Bloomberg News'un anketine katılan 39 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin değişmeyerek yüzde 2.2'de kalması bekleniyordu.

Bloomberg News'un diğer bir anketine göre ise, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gelecek haftaki toplantısında, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.75'te bırakması bekleniyor. AMB enflasyonun bu yıl yüzde 1.6 ve 2014'te yüzde 1.4 seviyesinde gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu.

Euro Bölgesi ekonomisi iki çeyrek üst üste daralma gösterdi ve ekonomistler, geçen yılın son üç aylık döneminde de gayrı safi yurtiçi hasılada (GSYİH) daralmanın sürmesini bekliyor. AMB, 2012 yılında yüzde 0.5 ve 2013 yılında yüzde 0.3 daralma olacağı tahmininde bulundu. Avrupa Merkez bankası bu hafta yaptığı açıklamada, hanehalkı ve şirketlere açılan kredilerin Aralık ayında daralarak bu seyrini sekizinci aya da taşıdığını kaydetti.

Aralık ayında yüzde 5.2 artan enerji fiyatları Ocak ayında yüzde 3.9 yükselirken, gıda, alkol ve tütün fiyatları, önceki ayki aynı oran olan yüzde 3.2'lik bir çıkış gösterdi. Hizmet sektörü fiyatları ise yüzde 1.82lik artıştan yüzde 1.7 artışa yavaşladı.