Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük ikinci enerji şirketi BP Plc, petrol ve gaz üretiminin düşmesiyle 4. çeyrek kârının düştüğünü açıkladı.

Londra merkezli firmadan yapılan açıklamada net gelirin 1.6 milyar dolara düştüğü belirtilirken, bir önceki yıl bu rakam 7.7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Envanter ve tek seferlik kalemlere uyarlanan gelir 4 milyar dolar olurken, bu rakam Bloomberg tarafından görüşleri alınan 16 analistin tahmin ortalaması olan 3.7 milyar doları geçmiş oldu.

BP CEO'su Bob Dudley, 2010 yılında Meksika Körfezi'nde gerçekleşen petrol sızıntısının ardından şirketi daraltırken, en kârlı petrol ve gaz kaynaklarını değerlendirmeye çalışıyor. BP 38 milyar dolarlık varlık satışı ve üretimin neredeyse dörtte birini gerçekleştiren Rusya branşındaki yatırımını azaltmasından sonra üretim oranınındaki düşüşleri engellemekte zorluk çekiyor.

Avrupa'nın en büyük petrol şirketi Royal Dutch Shell Plc, geçtiğimiz hafta açıkladığı verilerde Kuzey Amerika'daki düşük akaryakıt fiyatlarından dolayı analistlerin beklentilerinin altında kâr açıklamıştı. Dünyanın piyasa değeri bakımından en büyük şirketi Exxon Mobil Corp. ise ABD rafinerilerinin güçlenmesiyle analistlerin beklentilerini aştı.