Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya'da Başbakan Mariano Rajoy'a yönelik rüşvet skandalı ve Rajoy'un bu iddiaları red etmesinin ardından protestolar başlarken, İspanyol tahvilleri ve Borsası da bu yeni krize tepkisiz kalmıyor.

10 yıllık İspanyol tahvil faizleri bugün gerçekleştirdiği yükselişle yüzde 5.4'e ulaştı ve son 8 haftanın zirvesine yükseldi. Ayrıca Temmuz ayından bu yana gerçekleşen yüzde 2'lik faiz düşüşü de silindi. Faizler 5 yıllık ortalama olan yüzde 4.8'in üzerinde seyrederken, İspanya'nın ekonomik gerilemesi de 5. yılına girdi.

İspanya muhalefet liderinin, Başbakan'ı istifaya çağırmasının ardından protestocular tekrar sokaklara dökülürken, Mariano Rajoy önümüzdeki günlerde "bütün varlık ve gelir dökümanları"nı Başbakan'ın web sitesinde yayınlayarak vatandaşların tamamının bu belgelere ulaşmasını sağlayacağını söyledi.

Dünyanın en büyük varlık yönetim fonu Pacific Investment Management Co. (Pimco) idari direktörü Andrew Bosomworth, Mariano Rajoy'un rüşvet iddialarına karşı mücadelesinin, İspanyol tahvilleri bulundurmayı daha riskli yaptığını söyledi.

Bosomworth, "Ülkedeki hükümet politikalarının ve liderliğinin devamına yönelik bir belirsizlik var" derken, hâlâ cevaplanamayan bazı sorular olduğunu ve bunun da piyasaya belirsizlik eklediğini ifade etti.

10 yıllık İspanyol tahvillerinin risk primi dün 29 baz puan yükselerek 382'ye çıkarken, Eylül ayından bu yana da en büyük 1 günlük artışı kaydetmiş oldu.

İspanya'nın gösterge endeksi IBEX-35 dün yüzde 3.8'lik kaybın ardından 10 Aralık'tan bu yana en zayıf seviyeye gerileyerek kapattı ve bugün Madrid saatiyle 14:28'de yüzde 1.45'lik artış kaydetti.