Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünyanın en güçlü ekonomisi ABD'de bütçeye yönelik görüşmeler, iki aylık harcama kesintisi ertelemesinin sona yaklaşmasıyla beraber yeniden gündeme geliyor.

Cumhuriyetçiler ve Başkan Barack Obama son günlerde üst üste açıklamalarda bulunurken, tarafların muhtemel teklifleri de yavaş yavaş açığa çıkıyor.

Öncelikle Cumhuriyetçiler'den gelen bir öneri ihtimalinde Oklahoma eyaleti temsilcisi James Lankford, partisinin bir başka geçici öneri üzerinde durduğunu açıkladı. Lankford, bu geçici öneriye göre hükümete ihtiyaç duyduğu parayı 30 Eylül'e kadar sağlayacak bir fon önerileceğini belirtti. Lankford'un bahsettiği öneri, hükümete yaklaşık 974 milyar dolar sağlayacakken, şu an itibariyle ihtiyaç duyulan rakam 1.043 trilyon dolar. Lankford bu kesintiyi "ciddi bir kesinti" olarak niteledi.

ABD ekonomisi için iki kritik tarih yaklaşırken, bunlardan ilki 1 Mart'ta sona erecek olan otomatik harcama kesintileri ve diğeri de 27 Mart'ta sona erecek olan ABD hükümetinin operasyonlarına para sağlayan fonun kesilmesi. Cumhuriyetçiler'in bu önerisinin Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Senato'da destek bulamayacağı belirtiliyor.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama bugün Washington saatiyle 13:15'te (TSİ 20:15) bir konuşma yaparak yasa yapıcılara seslenmeyi planlıyor.

Obama'nın otomatik harcama kesintilerini ertelemek için çağrıda bulunmayı planlandığı söylenirken, ayrıca bu kesintiler için de bir plan tavsiye etmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Beyaz Saray'dan bugün yapılan açıklamada harcama kesintileri ve hükümet fonu belirsizliğinin şimdiden ekonomik büyüme üzerinde negatif bir etkisi olduğu belirtilirken, "Buna izin vermek yüzbinlerce istihdama mal olacağı gibi ekonomimiz üzerinde sarsıcı etkiler yaratacaktır" ifadeleri kullanıldı.