Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, bugün Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği basın toplantısında Kongre'ye 1 Mart'ta devreye girecek olan otomatik harcama kesintilerini erteleme tavsiyesinde bulundu.

"Ekonomistler ve seçilmiş yetkililer, ekonomimizin 2013 yılında ilerleme kaydedeceğine inanıyorlar ve biz de bu yönde işaretler görüyoruz. Otomobil satışlarında 5 yılın zirvesinde olmamız, konut sektöründeki toparlanma ve Tüketici Güveni bunların işareti" diyen Obama, aynı zamanda siyasi kördüğümün bütün bunları nasıl etkilediğini de gördüklerini söyledi. 

Obama, "Otomatik kesinti tehditi şimdiden firma kararlarını etkilemeye başladı" uyarısında bulunurken, "Enerji araştırmaları ve eğitim gibi önemli alanlardan keseceğimiz harcamaların ekonomimiz için bir maliyeti de olacaktır" ifadelerini kullandı.

Başkan Obama ayrıca çözüm konusunda da önerilerde bulunurken, bu harcama kesintilerinin belirli bir tarihe kadar ertelenmesinin Kongre'ye kalıcı bir çözüm bulması için zaman tanıyacağını dile getirdi. "Cumhuriyetçiler ve Demokratlar beraberce çalışarak 2.5 trilyon dolarlık bir bütçe açığı kapattılar. Bu, ekonomistlerin ve seçilmiş yetkililerin uzun vadede ekonomiyi tekrar rayına oturtmak için gerekli gördükleri 4 milyar dolarlık açığı kapatmada yolun yarısından fazlasıdır" dedi ve bütçe kesintisi olayını "dengeli bir yaklaşım" ile çözebileceklerini sözlerine ekledi.

Obama ayrıca daha önceki görüşmelerde masaya koyduğu kesinti tekliflerinin hala masada olduğunun altını çizdi. ABD Başkanı son olarak da Kongre'nin 1 Mart'ta devreye girecek olan otomatik kesintilerin negatif etkilerini göz ardı edebilmek ve Kongre'ye çalışması için daha fazla zaman vermek adına daha ufak bir paketin geçirilebileceğiyle sözlerini noktaladı.