Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in Hong Kong'tan ithal ettiği altın miktarı, artan gelirin talebi artırması ve altını 12. kazançlı yılına sevk etmesiyle 2012'de yüzde 94 artış kaydederek tüm zamanların en yükseğine çıktı.

Çin'in toplam altın ithalatı 2011'de 431,215 kilogramdan 2012'de 834,502 kilograma çıktı. Hong Kong'taki İstatistik Birimi'nin verilerine göre altın ithalatı yalnızca Aralık'ta 114,405 kilograma çıkarak aylık rekora işaret etti.

Dünya Altın Konseyi'nin Kasım'daki tahmine göre, Çin'in geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük altın ithalatçısı konumuna gelerek, Hindistan'ın yerini alması bekleniyor. Ülkedeki artan tüketimiin, küresel ekonominin toparlanmasıyla altının rallisini sonlandıracağı endişelerini gevletebilir. Spot altın bu yıl büyük bir değişiklik kaydetmezken, Standard&Poor's GSCI Ham Madde Endeksi yüzde 4.4 arttı.

Çin'in geçtiğimiz yıl artan altın ithalatının büyük oranda gelir büyümesinin sonucu olduğuna dikkat çeken Industria Bank Co. Ltd.'ın kıdemli analistlerinden Jiang Shu, Çin'in varlıklı hâle geldiğine dikkat çekti.

Dünyanın en büyük altın üreticisi Çin'in ekonomik büyümesi ülkenin bakırdan enerji ve tarım emtiasına kadar tüm ham madde üretimlerini destekledi. 7 çeyrek üst üste yavaşlamasını son çeyrekte sonlandıran Çin, dünyanın en büyük baz metal kullanıcısı konumunda bulunuyor.