Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali sıkılaştırmanın olası sonuçlarını hesaplayan ABD Kongre Bütçe Ofisi,  ABD ekonomisinin 2013 yılında % 1,4 ve 2014’te de yüzde 3.4 oranında büyüyeceğini öngördü.

Kongre Bütçe Ofisi’ne göre dünyanın en büyük ekonomisi 2015-2018 döneminde de ortalama yüzde 3.6 büyüme kaydedecek.

Mali  sıkılaştırmanın işsizlik oranlarını etkileyeceğine inanan Kongre Bütçe Ofisi, 2013'te işsizlik oranının yüzde seviyelerinde, 2014'te de işsizlik oranı yüzde 7.6 olmasını bekliyor. Bütçe Ofisi, ABD’nin 2015-2018 dönemindeki işsizlik ortalama % 5.5 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyor.

Kongre Bütçe Ofisi’nin hesaplamalarına göre ABD'nin bütçe açığı ise 5 yıl sonra ilk kez bu yıl 845 milyar dolar ile 1 trilyon dolar sınırının altında kalacak.

Öte yandan yavaş ilerleyen ekonomi ve vergi artışlarının, ülkenin borçlarını tarihi ortalamalara çekmenin 2 trilyon dolarlık daha kemer sıkma gerektiğireceği düşünülüyor.

Bütçe Ofisi, mevcut yasaları değiştirmezse borç/GSYH oranının onyılın sonunda yüzde 77'lerde seyredeceğini, ancak harcama kesintileri azaltılır ve vergi indirimleri uzatılırsa bu oranın daha da yüksek olacağını öngördü.

Kongre'nin yeni yılın başında mali uçurumu önlemek için geçirdiği tasarıyla, ülkedeki otomatik harcama kesintileri 2 aylığına ertelenmişti. Ancak Obama yönetimi ve Kongre yeni bir anlaşmaya varamazsa dünyanın en büyük ekonomisi 1 Mart itibariyle tekrar büyük çapta otomatik bütçe kesintileriyle karşı karşıya kalacak.