Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Devlet Konseyi, ülkenin gelir farkının azaltılmasını hedefleyen gelir dağılımı planını onayladı. Pekin hükümeti bu görevin çok büyük, karmaşık ve tek bir hamlede tamamlanamayacağını söyledi.

Devlet Konseyi'nin onayından geçen plan, asgari ücretlerin ortalama maaşların en azından yüzd 40'ına çıkarılmasını, kredi ve mevduat faizi kontrollerinin azaltılması, eğitim harcamalarının artırılması ve konutun uygun fiyatlı hâle getirilmesini öngörüyor. Hükümetin resmi sitesinden yapılan açıklamada devlet kontrolündeki şirketlerin hazineye daha fazla katkı sağlaması gerektiği belirtildi.

Zengin ve fakir arasındaki açık, 60 senelik iktidarı korumaya ve yerel talebi destekleyerek ülkenin büyümesini sürdürmeye çalışan Xi Jinping yönetimindeki Komünist Parti için yeni riskler teşkil ediyor. Nomura Holdings Inc., Societe Generale SA ve Bank of America Corp.'un analistleri temel sorunun hükümetin politikalarını ne kadar etkin uygulayabileceği olduğuna dikkat çekiyor.

Planı, "biraz geç gelen ancak iyi bir hamle" olarak niteleyen Chinese Academy of Social Sciences'ın araştırmacılarından Yuan Gangming, Çin'deki gelir dağılımı farkının Çin'in büyümesini yoldan çıkarabilecek boyutta olduğunu söyledi.

Gelir dağılımı farkını gösteren Gini katsayısı Çin için 2012'de 0.474 ile analistlerin sosyal huzursuzluk ihtimali gördüğü 0.4 seviyesinin üzerine işaret ediyor.