Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinli teknoloji şirketleri, yazılım üreticisi Neusoft Corp.'un öncülüğünde yükselişe geçerken, enerji hisseleri, değerlemeleri Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviyesine taşıyan 7 günlük rallinin ardından değer kaybetti.

Neusoft, Royal Philips Electronics NV ile ortak iştirak vasıtasıyla hisse alma planı üzerine 9 ayın zirvesine tırmandı. China Coal Energy Co. ve Datong Coal Industry Co. yüzde 1.9'un üzerinde değer kaybetti. China Vanke Co. ve Poly Real Estate Group Co., hükümetin gelir dağılımı reformu kapsamında pilot emlak vergisini genişletme planlarını yeniden dile getirmesinin ardından imar şirketleri göstergesini aşağı taşıdı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 2,430.52 puana gerileyerek 7 gündür devam eden rallisinin sonlandırdı. Endeks ekonomik büyümenin hızlandığı sinyalleri sayesinde 3 Aralık'ta kaydettiği 3 yılın en düşüğünden yüzde 24 tırmanarak boğa piyasasına girdi. Endeks, açıklanmış kârlarının 13.4 katından fiyatlanarak Eylül 2011'den bu yana en yüksek değerlemesine işaret ediyor.

Teknik bakımdan piyasanın soluklanmasının gerektiğine dikkat çeken Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, ekonomik temellerin hâlen güçlü olduğunu belirterek, Borsa biraz düştüğünde ralliyi kaçırmış olan fonların da giriş yapacağını söyledi.

CSI 300 Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmeyerek 2,772.10 puanda seyretti. Hang Seng China Enterprises Endeksi dün yüzde 2.8 düşmesinin ardından bugün yüzde 0.6 yükseldi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Hang Seng China Enterprises Endeksi dün yüzde 0.2 aşağıda kapandı.