Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hükümetinin deflasyonu sonlandırmak için daha fazla adım atacak bir merkez bankası başkanı seçeceği spekülasyonu üzerine yen, dolar ve euro karşısında son 3 yılın en düşük düzeyine işaret etti.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa'nın 19 Mart'ta görevinin sonlanacağı tarihten 3 hafta önce ayrılacağını açıklamasının ardından yen, euro karşısında son 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü para politikasını gevşetmekten kaçınacağı beklentisi euro taleplerini destekedi. Avustralya doları ülkenin perakende satışlarının Aralık'ta beklenmedik şekilde düşmesinin ardından değer kaybetti.

Yeni BOJ başkanının daha fazla genişleme önlemi alacak biri olmasının beklendiğini belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un Döviz ve para işlemleri müdürü Masato Yanagiya, yendeki zayıflama trendinin devam edeceğini söyledi.

Yen, dolar karşısında 93.90'dan Mayıs 2010'dan bu yana en düşük seviyesine işaret etti. Japon yeni, euro karşısında 127.65 seviyesinden Nisan 2010'dan bu yana en düşüğünü test etmesinin ardından dünkü kapanışının yüzde 0.3 altında 127.56'dan işlem gördü. Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 primlenerek 1.3592 düzeyine çıktı.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin bu ayın ilerleyen zamanlarında yapacağı ABD ziyaretinin ardından muhalefet partilerine BOJ Başkanı adayını sunması bekleniyor.