Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben S. Bernanke ve diğer Fed politika yapıcıları Ağustos 2007'de yatırımcıların reyting şirketlerine güvenini kaybetmeye başlaması konusundaki endişelerini dile getirerek, reyting kuruluşlarının kredibilitesindeki azalmanın piyasadaki çalkantıları kötületebileceği uyarısında bulundu.

Bernanke bilgilere ilişkin kredi derecelendirme kuruluşlarına duyulan güvenin kaybına neden olan bir sis kümesinin olduğunu dile getirirken, o dönemde Fed yetkilisi olan Kevin Warsh da reyting şirketlerinin kredibilitesinin darbe aldığını ve piyasanın bu ortamdan kendini sıyırmasının zorlaştığını söyledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin geçtiğimiz ay açıklanan 2007 tutanakları, ABD Adalet Bakanlığı'nın McGraw-Hill Cos. ve şirketin Standard&Poor's birimini dava etmeleriyle sonuçlanan sürecin başlarında reyting kuruluşlarını nasıl algıladıklarını ortaya koydu.

ABD Adalet Bakanlığı Pazartesi günü McGraw-Hill ve S&P'ye 3 farklı dolandırıcılık davası açarak, kredi krizinden kısmen sorumlu tutulan derecelendirme kuruluşlarına açılan ilk davayı başlattı. ABD, Başsavcı Eric Holder'ın Büyük Depresyon'dan bu yana en kötü finansal krizin merkezindeki reyting kuruluşları için 5 milyar dolarlık para cezası talep ediyor.