Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Önceki yönetiminin yaptığı işlemlerden ötürü hakkında soruşturulan Banca Monte dei Paschi di Siena CpA'nın gizlediği işlemler bankanın 730 milyon euro zarar etmesine yol açacak.

Piyasa manipülasyonundan, sahte defter tutmaya bir dizi iddiayla soruşturulan Monte Paschi, Santorini kod adlı işlemlerden 305.2 milyon euro, Alexandria kod adlı işlemlerden ise 272.5 milyon euro zarar ettiğini açıkladı. MPS'nin hisseleri, Bloomberg'in 17 Ocak'ta Santorini kod adlı işlemlerin detaylarını ilk ortaya çıkarmasından bu yana Milan'da yüzde 21 düştü.

İtalya'nın en büyük 3. bankası Monte Paschi'nin CEO'su Fabrizio Viola ve Yönetim Kurulu Başkanı Alessandro Profumo, yatırımcıları,  bankanın bu ayki 3.9 milyar euroluk kurtarma paketi için büyük önem taşıyan toparlanma planında başarılı olacağına ikna etmeye çalışıyor. Bazı yasakoyucular ve tüketici gruplarının karşı çıktığı Avrupalı regülatörlerin kurtarma için talep ettiği asgari yükümlülükleri yerine getirmekte başarısız olmasının arından Monte Paschi sermayesini desteklemek için çareyi devlet fonlarında arıyor.

Rakamın o kadar da kötü olmadığını, daha fazla sermayenin de gerekmeyeceğini söyleyen Keefe, Bruyette& Woods'un analistlerinden Ronny Rehn, "Yine de bankanın yeniden yapılandırması yanlış şekilde yapılıyor. Monte Paschi'nin varlığa ihtiyacı var, önümüzdeki yıllarda sağlayacağı hisse getirisinden daha fazla olacak borç kuponlarına değil" dedi.

MPS, bankanın hesaplarını, önceki Santorini ve Alexandria kod adlı işlemlerde yapılan hataları yansıtacak şekilde yeniden düzenlediğini, Santorini işlemlerinde 429 milyon euroluk, Alexandria işlemlerinde de 308 milyon euroluk zararın absorbe edildiğini açıkladı.