Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yıllık bazda sanayi üretiminin yüzde 2,3 oranında artmasının büyüme hedefleriyle uyumlu olduğunu bildirdi.

Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılı Aralık ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirerek, sanayi üretiminde birtakım verilerin aylık bazda dalgalanma gösterebileceğini yılın tamamına ve trende bakmak gerektiğini ifade etti.

Trende bakıldığında, Türkiye'de sanayi üretiminde sürekli bir artış olduğunu ifade eden Ergün, dünyadaki ve bölgedeki gelişmeler dikkate alındığında, son derece düzgün ve makul bir trendle yola devam edildiğini bildirdi.

Ergün, Orta Vadeli Programı açıklarken ülke büyümesi kadar büyümenin getireceği risklerin de göz önüne alınması gerektiğinin altını çizerek, verilerin çeşitli sebeplerle dalgalanabileceğini ve bu çerçevede önlemlerin alınması gerektiğini anlattıklarını, şimdi yaşanan gelişmelerin o dönemdeki öngörülerinin ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye'nin büyüdüğünü, daha da önemlisi risklerini azaltarak büyüdüğünü belirten Ergün, şunları kaydetti:

''Riskleri azaltmak için kısa vadede atılan adımlar başarılı olmuştur. Bunu uluslararası risk göstergelerinden, Türkiye'nin diğer ülkelere göre borçlanabilmedeki rahatlığından, reel faiz oranlarının izlediği seyirden anlayabiliyoruz. Ama en önemlisi, Türkiye'ye her geçen gün artan yabancı yatırımcı talebinden anlıyoruz. Türkiye'nin en büyük ticaret ortakları küçülürken ve bölgesinde istikrarsızlık artmışken, hem büyüyebilmesi hem yatırım çekebilmesi Türkiye'nin uzun dönemde artık ekonomik istikrarı sağlamış bir ülke olduğunun da göstergesidir. Bu bence aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa ülkelerinde kriz aşılmaya başlandığında ne kadar hızlı bir yükselişe geçeceğinin, bir başka deyişle ne denli büyük bir potansiyele sahip olduğunun da göstergesidir. Yabancı yatırımcıların ve yerli sanayicimizin dikkat ettiği nokta da budur. Türkiye önümüzdeki dönem için hazırlıklarını en iyi şekilde yerine getirmektedir.

12 aylık rakamlara baktığımız zaman, 2011 yılına göre 2012'de sanayi üretimimiz yüzde 2,3 oranında artmış bulunuyor. Bu da, bizim büyüme hedeflerimizle uyumlu bir rakam. 2012 yılı için Türkiye ekonomisinin yüzde 3 civarında bir büyüme gerçekleştireceğini öngördüğümüzü belirtmiştik. Sanayi üretiminin de 2012 yılı büyümesine makul oranda bir katkısının olacağını göreceğiz.''

-''Büyümenin kompozisyonunda bir değişiklik göreceğiz''

Ergün, 2013'e yönelik beklentilerinin 2012'den daha iyi olacağı yönünde olduğunu belirterek, ''2012 yılında riskleri azaltmak yönünde kısa vadeli önlemlerimiz başarılı olmuştur'' ifadesini kullandı.

2013 yılında hem yapısal önlemlerin işlemeye başlayacağını, hem de Türkiye'nin bu yıla nazaran daha hızlı büyüyeceğini belirten Ergün, büyümenin kompozisyonunda bir değişiklik görüleceğini bildirdi.

Ergün, 2012 yılında büyümenin belirleyicisinin net dış ticaret olduğuna dikkati çekerek, 2013 yılıyla birlikte iç talebin de büyümeye pozitif yönde katkısı olacağını kaydetti.

İç talebin artmasında kredi maliyetlerinin düşmesi, küresel beklentilerin yavaş yavaş düzelmeye başlaması ile 2012 yılında ertelenen tüketim ve yatırım talebinin etkili olacağını belirten Ergün, dış büyümenin de devam edeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Ergün, ''Böylelikle 2013 yılında Sanayi üretiminde de 2012'nin üzerinde bir rakamın yakalanacağını söyleyebilirim'' ifadesini kullandı.

AA