Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD ticaret açığı 2012 yılının sonlarına doğru gerçekleşen rekor seviyede petrol ihracatının desteğiyle Aralık ayında beklenenden daha çok daraldı.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre açık yüzde 20.7 gerileyerek 38.5 milyar dolara düşerken, bu rakam Bloomberg anketine katılan 73 ekonomistin tamamının tahminlerinin altında gerçekleşti ve Ocak 2010'dan bu yana en düşük seviye oldu. Okyanus ötesindeki tüketicilere satılan akaryakıtta yaşanan sıçrama ve neredeyse son 16 yılın en düşük seviyedeki ham petrol ithalatı, petrol ticareti açığında Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyenin gerçekleştirilmesine yardım etti.

Bu ayın sonuna doğru açıklanacak revize edilmiş veriler ekonominin geçtiğimiz yılın 4. çeyreğinde Vietnam Savaşı'ndan bu yana askeri harcamalarda yaşanan en düşük seviyeye rağmen bir kazanç gerçekleştiğini gösterebilir.  Kuzey ve Güney Amerika'ya ve Güney Kore, Singapur gibi sanayileşen ülkelere yapılan rekor ihracat da iyileşen küresel büyümeyle destek kazanabilir.

New York'ta bulunan HSBC Securities ekonomisti Ryan Wang, "Asya'dan heyecanlandırıcı bazı haberler geldi ve bir kaç Asya ekonomisi yukarı yönlü seyir izliyor gibi görünüyor. Bu ABD ekonomisinin bu yıl ılımlı büyümesine yardım edecektir" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ticaret açığının 46 milyar dolara gerileyeceği yönünde gerçekleşirken, tahminler 42.3 milyar dolar ile 48 milyar dolar arasında değişti. Ticaret Bakanlığı Kasım ayı verilerini 48.6 milyar dolardan 48.7 milyar dolara revize etti.