Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye'de kişi başına yıllık 1 diş fırçası kullanılırken, yaklaşık 1 tüp (125 garam) diş macunu tüketiliyor.

Temizlik ürünleri tüketiminde Avrupa'nın oldukça gerisinde kalan Türkiye'de, 10 avro ile en fazla çamaşır deterjanı için harcama yapılırken, kişisel temizlik ürünlerinde rakam 2 avroya kadar düşüyor.

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği'ne ait verilerden derlenilen bilgilere göre, yıllık kişi başına 1 diş fırçası kullanımın olduğu ülkemizde, diş macunu tüketimi ise yaklaşık 1 tüp, yani 125 gram seviyesinde. Bu miktar Kuzey Amerika'da 412 gram, Batı Avrupa ülkelerinde ise 290 gramı geçiyor.

Türkiye'de 2010 yılı rakamlarına göre, temizlik ürünleri içinde 10 avro ile en fazla çamaşır deterjanı için harcama yapılırken, kişisel temizlik ürünlerinde ise rakam 2 avroya kadar düşüyor.

Kişi başına yıllık deodorant kullanım harcamasının 2011 itibarıyla 1 avronun altında olduğu ülkemizde, her 100 kişiden 40'ı deodorant kullanıyor. Bu oran Avrupa'da her 100 kişiden 80'i, Kuzey Amerika'da ise her 100 kişiden 95'i düzeyinde.

Ülkemizde, kişi başına yıllık hijyenik kağıt tüketimi 3,2 kilogramı bulurken, bunun yarısını (1,6 kilogram) tuvalet kağıdı oluşturuyor. Hijyenik kağıt tüketimi, İskandinav ülkelerinde kişi başı ortalama 20 kilogramken, tüketimin güneye ve doğuya gidildikçe düşmesi dikkati çekiyor.