Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankası teşviklerinin küresel ekonomik toparlanmayı desteklemesiyle Amerikan hisseleri ve sabit getirili varlıklardaki risk algısı birlikte düşerek 6 yılın en düşüğüne geriledi.

Amerikan hisseleri ve Hazine kağıtlarının birleşik volatilitesi geçtiğimiz ay Şubat 2007'den bu yana en düşük düzeyine indi. Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki opsiyon kontratlarının göstergesi Chicago Board Opsiyon Borsası Endeksi bu yıl yüzde 28 aşağıda seyrediyor. Amerikan hazine kağıtlarındaki dalgalanmaların hızını gösteren Bank of America Merrill Lynch'in MOVE Endeksi de Aralık'ta rekor düşük düzeye işaret etti.

Fed'in her şeye el atmaya hazır olduğunu düşündüren hamlelerinden ötürü zımni volatilitenin tüm varlık sınıfları için birkaç yılın en düşüklerinde seyrettiğine dikkat çeken Acorn Derivatives Management Corp.'un kıdemli yönetici direktörlerinden Andrew Greeley, "Fed ve diğer küresel merkez bankalarının bedavadan koruma sağladığı algısından ötürü piyasa, düşük risk ortamını tenzil ediyor" dedi.

Fed büyümeyi destekleme amacıyla Kasım 2008'den bu yana uyguladığı 3 tur parasal genişleme programı vasıtasıyla 2 trilyon doların üzerinde varlık alımı yaptı. Avrupa Merkez bankası 2011'den itibaren bankacılık sistemine 1 trilyon euronun üzerinde nakit enjekte etti. İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası da teşvik programları uyguladı.