Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Janet Yellen, Fed'in, işsizlik ve istihdam hedeflerini ulaşarak tahvil alımlarını sonlandırmasının ardından dahi teşviği korumak adına faizleri sıfıra yakın düzeylerde tutabileceğini söyledi.

Yellen'ın açıklamaları, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin tahvil alımlarını sonlandırma ve faizleri artırma zamanına dair tartışmaların öne çıktığı bir döneme rastladı. FOMC Aralık'ta enflasyon yüzde 2.5'in üzerine sıçrayıncaya ve işsizlik oranı yüzde 6.5'e gerileyinceye kadar faizleri yüzde 0-0.35 aralığında tutma kararı almıştı.

Fed Başkan yardımcısının sözlerinin, insanlara program başarılı olursa ve işsizlik hedefi tutturulursa, bankanın genişlemeci politikalardan ani bir çıkış yapmayacağını hatırlattığın ı belirten Deutsche Bank AG'nin faiz müdürü Dominic Konstam, "Olumlu veriler geldikçe piyasanın endişelemelere başlayıp, faiz artışı beklemediğinden emin olmaya çalışıyorlar" dedi.

Para politikası iletişiminin iyileştirilmesinden sorumlu olan Fed komitesinin başında bulunan Yellen, Aralık'ta açıklanan hedeflerin ani bir artış tehdidi olmadığını vurguladı ve bu hedeflere ulaşıldığında yeni adımların atılmasının kesin bir şey olmadığını dile getirdi.