Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Adalet Bakanlığı bu ayın başında kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'a sahtekarlık iddiasıyla açtığı 5 milyar dolarlık dava, Obama yönetiminin finansal hilelerin, kredi notu altında gizlenmesine karşı devam ettirdiği 4 yıllık mücadelenin bir sonucu olarak öne çıkıyor.

Adalet Bakanlığı'nın sorunlu mortgage tahvili paketlerinin incelenmesini kapsayan ve "Simya" adı verilen soruşturmaları yürütmek üzere yaklaşık 25 avukat görevlendirildi. ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009'dan bu yana ABD ekonomisini iflasınb eşiğine getirilmesine katkı sağladıklarını söylediği kredi kuruluşlarına ilişkin 30 milyon dosyayı inceleyen avukatlar, işbirliği yapmış tanıklar bulmalarının ardından, dava açmalarına yetecek kanıtlarının olduğunu söyledi.

Krizle mücadelenin başından bu yana kredi kurumlarının listenin üst sıralarında yer aldığını belirten eski temsilci ve 2010 tarihli Dodd-Frank finansal düzenleme yasasının yazarlarından Barney Frank, "En büyük öfkemiz, onlarla daha iyi başedecek başka yollar bulamamamızdı. Ancak yasalarla onları sınırlamak için elimizden geleni yaptık" dedi.

Yasal ve düzenleme dökümanları ve eski-yeni yönetim yetkililerin değerlendirmesi, ABD'nin en büyük kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Moody's Corp. ve Fitch Ratings'e duyulan öfkenin Obama'nın başkanlığının başladığı dönemlere kadar uzandığını gösteriyor.