Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Uluslararası piyasalar dün Japon yetkililerden ve G7'den gelen açıklamaların ardından hareketli bir gün yaşadıktan sonra bugün yönünü belirlemeye çalışıyor.

Euro dolar karşısında, Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin beklenenden hızlı artması ve İtalyan tahvillerinin Hazine'nin 9 milyar doların üzerinde borçlanma kağıdı satışının ardından yüksek seviyelerini koruması ile birlikte yükselişini ikinci güne taşıdı. ABD hisse senetlerinin çoğu, perakende satışlar verisinin artması ve Başkan Barack Obama'nın altyapı ve çevre projelerinde harcama yapılacağını açıklamasının ardından değer kazandı.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak, New York saati ile 09:32'de 1.3478 seviyesine geldi. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi sekiz baz puan düşerek yüzde 4.43'e indi.  İsveç kronu, 16 önemli para biriminin tümü karşısında en az yüzde 0.6 güçlendi. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve endekste düşen bir hisse karşılığı yaklaşık iki hisse değer kazandı. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Kurşun sanayi metalleri arasında en hızlı yükselen metal oldu. Platinin altına primi son 17 ayın zirvesine çıktı ve buğday düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Aralık ayında, önceki aya göre yüzde 0.7 yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, fabrika üretiminin yüzde 0.2 yükseliş göstermesi bekleniyordu. İtalya Hazinesi bugün düzenlediği borçlanma ihalesinde, 6.75 milyar euro olarak belirlediği maksimum satış miktarına yakın, 6.63 milyar euroluk (8.9 milyar dolar) satış yaptı. ABD perakende satışlar Ocak ayında yükseldi ve böylelikle yükseliş üçüncü aya taşınmış oldu.

Londra'da Mizuho Corporate Bank Ltd. Avrupa hedge fon satışları müdürü Neil Jones, "Euro için piyasa iştahı iyileşme gösterdi," dedi ve "Euro Bölgesi'nde durum, küresel ekonomik görünüme paralel olarak, kademeli bir şekilde düzeliyor. Euronun yukarı yönlü ivmesinin devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Euro 16 önemli para biriminin 11'i karşısında değer kazandı ve yen karşısında yüzde 0.2 yükseldi. İsveç kronu dolar karşısında yüzde 1.3 sıçradı. İsveç Merkez Bankası bugünkü toplantısında, gösterge faizi olan yedi günlük repo oranını değiştirmeyerek yüzde 1'de bıraktı. Bloomberg News'un anketine katılan 22 ekonomistin dokuzu faiz değişiklik beklemiyordu.

(16:40'ta güncellendi)