Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Vergi kurallarındaki yamalı görüntüyü azaltmayı hedefleyen Avrupa Birliği, dünya genelinde önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmaya başlayabilecek olan ve şu ana kadar 11 AB ülkesi tarafından onaylanan  bir finansal işlemler vergisi teklifinde bulundu.

AB'nin dünya genelinde finansal sektörden kazanç sağlama çabasında yeni bir safya işaret eden teklif, sunulmasının hemen ardından ciddi eleştirilerin hedefi hâline geldi. Ticari bankalardan, önde gelen traderlara finansal sektörden birçok grubu temsil eden 8 lobi, AB planının Alman ekonomisinin tamamına zarar vereceğini söyledi.

AB planı, bu uygulamayı yapan ülkelerdeki şirketlerin vergiden kaçmasının önüne geçmeyi hedefliyor. AB Vergi Komiseri Algirdas Semeta'nın önerdiği vergiden kaçmak isteyen şirketlerin, bu vergiyi kabul eden ülkeler ile tüm finansal işlerini durdurması gerekiyor.

Avrupa Birliği bu şekilde bölge vergilerindeki değişkenliği azaltmaya çalışıyor. Perşembe günü sunulan plan, hisse ve tahvil işlemlerinin yüzde 0.2; türev işlemlerinin ise yüzde 0.01 vergilendirmesini öngörüyor.