Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon iktidar partisinin yasakoyucularından Kozo Yamamoto, Almanya'nın Başbakan Shinzo Abe'nin yeni zayıflatan parasal genişleme planlarına yönelik eleştirilerini gözardı ederek, kur devalüasyonunun küresel büyümeyi  destekleyeceğini savundu.

Abe'ye yakınlığıyla bilinen Liberal Demokrat Parti üyesi Yamamoto, Dolar-Yen paritesi için 95-100 seviyesinin uygun olduğunu söyledi. Abe'nin partisi LDP'nin 16 Aralık'ta iktidara gelmesinden bu yana yen, dolar karşısında neredeyse yüzde 10 değer kaybetti.

Abe, onyıldan fazla süredir devam eden deflasyonu sonlandırmak için Japonya Merkez Bankası üzerindeki daha fazla parasal genişleme baskılarını artırıyor. Japon başbakanın yönetimi yendeki düşüşün politikaların bir hedefi değil, yalnızca sonucu olduğunu savunsa da, yendeki büyük zayıflama aralarında Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in partisinin maliye sözcülerinden Michael Meister'ın da olduğu birçok yetkilinin eleştirilerini üzerine çekiyor.

Parasal genişlemeden ötürü yenin zayıflamasında bir sorun olmadığını savunan Yamamoto, bu hareketin ekonomi ve büyümenin tamamındaki istikrara katkı sağladığını ileri sürdü.

Almanya'nın sözcüsü Meister 22 Ocak'ta rekabetçi devalüasyınun herkese zarar veren etkiler doğurabileceğini söylemişti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve Bundesbank Başkanı Jens Weidmann da Abe'nin politikalarını eleştiren isimlerden olmuştu.

"Japonya'nın çok ileri gittiğini düşünüyorlarsa, o zaman kendileri de yapsın" şeklinde dikkat çekici ifadeler kullanan Yamamoto, dalgalı kur sisteminin  bunun için varolduğunu söyledi.