Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankasının bu yıl doğrudan tahvil alımlarını aylık 85 milyar dolar seviyesine çıkarma kararıyla teşviklerini artırdığını söyleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, bilanço tablosundaki bu büyümenin, çıkış stratejilerine ilişkin endişelere neden olduğuna dikkat çekti.

Amerikan para politikasının 2012'dekinden çok daha gevşek olduğunun altını çizen Bullard, "Bilanço tablosunun büyüklüğü Fed'in mevcut aşırı genişlemeci para politikasından çıkış yeteneği önünde engel oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nde bu yıl oy hakkı bulunan Bullard önceki gün ABD'nin 2013'te 3.2 ile FOMC'un aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını yavaşlatmasına izin verecek bir oranda büyüyeceğini öngörmüştü. Politika yapıcılar büyümeyi desteklemek ve yüzde 7.9'larda seyreden işsizlik oranını aşağı çekmek için politika faizini sıfıra yakın düzeye geriletti ve Fed'in bilançosunu 3 trilyon doların üzerine çıkarttı.

İstihdam piyasasının iyileşmesiyle varlık alımları sonlandırılmasa da, hızının düşürülebileceğini söyleyen Bullard, makroekonomik performansa yönelik haberler geldikçe Komite'nin tahvil alımlarının hızında değişiklik yapabileceğini dile getirdi.