Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısının öncesinde Rusya Maliye Bakanı'nın G-20 ülkelerinin kur manipülasyonu karşısında daha sert bir tavır alması gerektiğini söylemesi ve şirketlerden gelen olumsuz bilanço rakamlarının etkisiyle Tokyo Borsası sert satış gördü. Topix Endeksi Mayıs'tan bu yana en büyük düşüşüne işaret etti.

Honda Motor Co. ihracatçılar arasındaki düşüşü devam ettirerek yüzde 3.9 değer kaybetti. Anti-virüs yazılımcısı Trend Micro Inc., şirketin net gelirinin yüzde 23 düşmesi üzerine yüzde 8 geriledi. Bira üreticisi Kirin Holdings Co., şirketin operasyonel kârının tahminlerin altında kalması sonrasında yüzde 5.3 düştü. Tokyo Electric Power Co., Japonya'nın düşük maliyetli enerji arzı için 1 trilyon yenlik kredi garantisi planladığı haberi üzerine değerlenen şirketler arasında yer aldı.

Topix Endeksi yüzde 2.5 kayıpla 930.89 puana gerileyerek 18 Mayıs'tan bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Endeks 13 hafta ile 1973'ten bu yana gördüğü en uzun süreli kazanç dönemini bu hafta sonlandırmaya hazırlanıyor. Nikkei 225 Endeksi yüzde 2 kayıpla 11,080.18 puana geriledi ve haftayı yüzde 0.7 aşağıda kapamaya yöneldi.

G-20 ülkeleri Japonya'nın yeni zayıflatma hamlelerine yönelik eleştirilerini artırırsa, bunun ülkenin parasal genişleme politikalarını olumsuz etkileyebileceğini belirten Daiwa SB Investments Ltd.'ın Tokyo'daki başstratejisti Soichiro Monji, bunun yalnızca iharacatçılar için değil, bankalar gibi reflasyonist hisseler için de kötü olacağını söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'daki genel seçim ilanının Başbakan Shinzo Abe ve merkez bankasının ekonomiyi destekleme ve deflasyondan kurtulma çabalarını artıracağı iyimserliği sayesinde yzüde 30'un üzerinde yükseldi.