Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon Topix Endeksi'nin son 40 yılın en uzun süreli kazanç dönemini sonlandırması, yendeki değerlenme ve Trend Micro Inc. ve Rio Tinto Group'un kâr rakamlarının yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması üzerine Asya Borsaları düşüş kaydetti.

Maden şirketi Rio Tinto, son 15 yılın en büyük zararını açıklaması sonrasında yzüde 2.7 değer kaybetti. Japon anti-virüs yazılımcısı Trend Micro, net gelirinin yüzde 23 azalması üzerine yüzde 6.1 düştü. Yeni Zelanda'nın en kalabalık terminali Auckland International Airport Ltd., ülkenin emeklilik fonunun, şirketteki hisselerini azaltmasının ardından son 4 yılın en büyük düşüşüne işaret etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi dün Ağustos 2011'den bu yana en yüksek düzeyine tırmanmasının ardından bugün yüzde 0.2 kayıpla 133.56 puana geriledi. Bu hafta yüzde 0.4 yükselen endekste değer kazanan her 3 hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti. Çin, Tayvan ve Vietnam borsaları hâlâ tatil sebebiyle kapalıydı.

Piyasada düzeltme riski olduğunu, ancak düzeltmenin yüzeysel olabileceğini belirten UBS AG'nin hisse stratejileri müdürü Daivd Cassidy, insanların bu ralliye göre pozisyon almadığını, o nedenle de hâlen alımlara çalıştıklarını söyledi ve hisselerde henüz çok fazla düşüş beklemediğini aktardı.

Japon Nikkei 225 Endeksi yatırımcıların G-20 ülkelerinin yendeki zayıflama konusundaki endişelerini dile getirip getirmeyeceğini görmek üzere beklemede kalmasıyla ihracatçı ve bankaların öncülüğüne yüzde 1.2 düştü. Rusya Maliye Bakanı yartımcısı Sergei Storchak Moskova'da G-20'nin "kur savaşları" nitelemesinin kullanılmayacağını söyledi. Geniş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.3 düşerek, 13 hafta ile 1973'ten bu yana gördüğü en uzun süreli kazanç dönemini sonlandırdı.