Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de 1 afta süren Çin Yeni Yılı festivalinde mağaza ve restauran satışları, yetkililerin gıda ve içeceklerdeki sınırlamalarının harcamaları azaltmasıyla son 4 yılın en düşük hızında arttı.

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Çin'de 9-15 Şubat arasındaki perakende satışlar geçtiğimiz yılki 539 milyar yuan seviyesinden yüzde 14.7 artış kaydetti. Çin Yeni Yılı festivalindeki perakende satışlar bu yıl 2012'de yüzde 16.2 artışın gerisinde kaldı ve 2009'daki yüzde 13.8 düzeyinden bu yana en düşük büyümeye işaret etti.

ABD ve Avrupa'daki Noel alışverişi sezonunun benzeri olan Çin Yeni Yılı tatili, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde tüketicilerin gıda, mücevher ve hediye aldığı, Çinli hükümet yetkililerinin de birlikte yemeğe çıktığı bir dönem. Xi Jinping'in başlattığı harcama savurganlığının azaltılması kampanyasından ötürü satışların daha düşük oranda kalmış olabileceği düşünülüyor.

Festival dönemindeki perakende satışlardaki düşüşün bir kısmının hükümetin savurganlık karşıtı kampanyasının bir sonucu olduğunu belirten Frost&Sullivan'ın analistlerinden Leon Zhap, genel perakende satışların ve tüketimin ise ekonominin ikinci ve üçüncü çeyrekte toparlanmasıyla birlikte artmasını beklediklerini aktardı.