KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 maliye bakanları, politika yapıcılar yendeki düşüşü savunmadıkları sürece Japonua'nın durağan ekonomisini teşvik etmesi için yeterli alanının olduğunun sinyalini verdi.

G-20'nin mesajı Moskova'da 2 gün süren G-20 toplantısı sonunda iletildi. Maliye şefleri kurun rekabetçi amaçlarla hedeflenmemesine bağlılıklarını ifade ederken, Japonya da yenin düşüşüne izin verdiği için ayrı tutulmadı.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, Japonya'nın, yeni zayıflatmaya değil ekonomisini kalkındırmaya çalışmasından ötürü para politikasına karşı bir sansür olmadığını söylerken, Güney Kore Maliye Bakanı Bahk Jae Wan da döviz kurundaki belirli seviyelere ihtiyatlı bir şekilde yaklaşılması gerektiğini dile getirdi. Japonya Başbakanı Shinzo Abe bugün Japon parlamentosuna bu konuya ilişkin yorumda bulunmasına neden olmadığını ifade etti.

Yenin bu yıl dolar karşısında yüzde 8 değer kaybetmesinin, Japonya'nın bir kur savaşını başlattığı endişelerine neden olması üzerine G-20 kur savaşları konusunda daha sert bir tutum benimsedi. Kremlin Sarayı'nın ötesine uzayan tartışmalar şimdi yeni hedeflemediği sürece Japonya'ya ekonomisini canlandırması için beklediği teşvik ehliyetini verdi.

Londra'daki Ashmore Investment Management Ltd.'ın araştırma müdür yardımcısı Jan Dehn, bunun büyük ihtimalle Japon yeninin kısa vadede dolar karşısında 93.50 düzeyinin altına gerileyeceği anlamına geldiğini söyledi.

Advertisement