Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in tahvil alımlarının yararının azaldığının sinyalini veren Cleveland Fed Başkanı Sandra Pianalto, ekonomi ilerleme kaydetmeyi sürdürürse ABD Merkez Bankası'nın yıl sonundan önce varlık alımlarını azaltmasının iyi olacağını söyledi.

Cleveland Fed Başkanı, dünyanın en büyük ekonomisinin 2013'te yüzde 2.5'ten daha yüksek bir büyüme oranıyla ilerleme kaydetmesini ve işsizlik oranının da yüzde 7.5'e gerilemesini bekliyor.

Fed'in aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarının ekonomiye arz ettiği risklere dikkat çeken Pianalto, bu riskler arasında kredi ve faiz risklerini, enflasyonu ve piyasalardaki işleyişin bozulmasını saydı.

Bu risklerin azaltılması için piyasa oyuncularının beklediğinden daha düşük ölçekli bir varlık alımının hedeflenmesi gerektiğini savunan Pianalto, "Ekonomik görünümdeki ilerleme tahmin ettiğim gibi devam ederse, o zaman bu hamleler daha yararlı olacak" dedi.

Pianalto, Fed politikalarının etkili olduğunu, ancak bankanın varlık alımı programları deneyiminin çok fazla olmadığını, bu nedenle de yarar-zarar analizlerinin iyi analiz edilmesinin gerektiğini söyledi.