Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:15'te güncellendi)

Nikel fiyatları Londra'da, dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin'de zayıf ekonomik büyüme işaretleri ile birlikte, arz bolluğu endişelerinin etkisi ile son sekiz haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Bakır ve aluminyum da değer kaybetti.

Çin'de Ticaret Bakanlığı'nın 15 Şubat'ta yaptığı açıklamaya göre, yeniyıl tatili döneminde, perakende satışlar 2009 yılından bu yana en yavaş artışını gerçekleştirdi. Çoğunlukla paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikel, Morgan Stanley'in bugün kaydettiği üzere, "şiddetli aşırı arz" durumunda. Londra Metal Borsası (LME) tarafından izlenen bakır stokları, geçen hafta 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Londra'da Newedge Group SA Asya emtia işlemleri direktörü Pengjiang “Richard” Fu, "Piyasa tatil dönemi perakende satışlar verisinden dolayı aşağıda," dedi. Çin'de yeniyıl tatili dönemi, ABD'deki alışverişin zirveye çıktığı Noel dönemine benziyor.

Üç ay vadeli nikel kontratları, LME'de, yüzde 1.6 düşerek, yerel saat ile 11:16'da ton başına 18,090 dolara geriledi. Fiyatlar güniçinde yüzde 2.3 kayıp yaşayarak, 20 Aralık'tan bu yana en hızlı güniçi düşüşünü gerçekleştirdi. Bakır yüzde 0.9 düşerek ton başına 8,136 dolara indi. Tatil nedeniyle zemin işlemlerinin yapılmayacağı New York Comex piyasasında, Mayıs vadeli kontratlar yüzde 1.2 gerileyerek ton başına 3ç709 dolara indi.

Morgan Stanley, raporunda, yeni projelerin, Çin'de artan nikel pik (rafine metalin düşük fiyatlı ikamesi) üretiminin zaten arzın artmasına neden olduğu piyasada ilave nikel üretimi sağladığını kaydetti. LME tarafından izlenen nikel stokları bu yıl yüzde 9.6 arttı ve bugün yüzde 0.1 düşerek 153,270 tona geldi.

Melbournde buluan Peter Richardson dahil Morgan Stanley analistleri, "Talepte beklenmedik bir artış, yüksek küresel stokları yeterince absorbe etmeyecek," dedi.

Çin'de piyasalar geçen haftanın tümünde yeniyıl tatili dolayısıyla kapalıydı ve Asya'nın diğer bazı ülkelerinde de haftanın bir bölümü tatildi. Londra'da Citigroup Inc. analisti David Wilson, tüm gün Çinliler'den gelen bir iş olmadığını söyledi.

LME bakır stokları yükselişini üçüncü güne taşıyarak 404,300 tona çıktı ve 14 Kasım 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Kurşun, çinko, aluminyum ve kalay da bugün Londra'da düştü.

(15:15'te güncellendi)