Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman bankalarının, Avrupa Merkez Bankası'nın kriz fonu kullanımı Ocak'ta üçte bir oranda düşerek, Euro Bölgesi'nin merkezindeki bankaların, geçtiğimiz yılki kredi sıkışıklığının ardından piyasalara geri döndüğüne yönelik sinyalleri artırdı.

Euro Bölgesi'nin çevre ekonomilerindeki bankaların ise yüzde 0.75 ile rekor düşük faiz oranlarında olsa da piyasa oranlarının üzerindeki merkez bankası kredilerine bağımlılığı devam ediyor. Çekirdek ve çevre ekonomilerin kredi bağımlılıklarındaki ayrışma, AMB'nin faiz kararlarını karmaşık hâle getiriyor.

Bundesbank'ın Pazartesi günü açıkladığı verilere göre Alman bankalarının, Avrupa Merkez Bankası'na borçları Ocak sonunda 49.5 milyar euro ile bir ay öncekinin 23.6 milyar euro altına işaret etti. Bundesbank'ın rakamları, Alman bankalarının AMB'nin 3 yıllık uzun vadeli refinansman operasyonundan kullandıkları kredileri ilk geri ödeme fırsatını değerlendirdiklerini gösterdi.

AMB'nin rakamlarına göre, Fransa ve Belçika'daki bankaların da kriz fonlaması bağımlılığı ciddi  oranda azaldı.

Fransız bankalarının AMB kredileri kullanımı 12 Şubat itibariyle önceki ayın 179 milyar euro altına karşılık gelen 152.7 milyar euroya kadar geriledi. Belçikalı bankaların kriz fonu kullanımı da Ocak sonunda 29.2 milyar euroya düştü.

Çekirdek ekonomilerdeki gelişmelerin aksine İtalyan bankalarının kriz fonu kullanımı Ocak sonunda artarak 271.8 milyar eurodan 273.9 milyar euroya çıktı.