Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, 5 milyar euro (6.71 milyar dolar) tutarında tahvil satışı öncesi son üç günde ilk kez değer kaybetti.

Gösterge 10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi son iki haftanın en yüksek seviyesine doğru yükseldi. Bugün Almanya Federal İstatistik Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, yıllık enflasyon geçen ay yüzde 1.7 seviyesinde gerçekleşti. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkenin borçlanma kurumunun bankalar yoluyla dolar bazında beş yıl vadeli borçlanma kağıdı satışına hazırlanması ile birlikte, bugün parlamentoda bir konuşma yapacak. Portekiz üç ay ve 12 ay vadeli borçlanma kağıdı satışı yapacak.

Frankfurt'ta DZ Bank AG sabit getirili menkul kıymetler analisti Christian Lenk, "İnsanların büyük bölümü Almanya ihalesine bakıyor," dedi ve Bu ihalde fazla zorluk olacağını düşünmüyorum. 10 yıl vadeli kağıtlar, faizin biraz yüksek olmasından dolayı, iyi bir destek bulmalı" şeklinde görüş bildirdi.

10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi, 13 Şubat'ta yüzde 1.70 ile 4 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra, iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 08:33'te yüzde 1.64 seviyesine çıktı. Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.195 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.95 euro düşerek 98.685'e geriledi.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, Almanya en son 10 yıl vadeli tahvilleri 16 Ocak'ta ortalama yüzde 1.56 faizle sattı. Verilere göre, ihalede faiz yüzde 1.60'ın üzerinde çıakrsa, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesini görmüş olacak.

İsmini vermek istemeyen bir kaynağa göre, İspanya bugün dolar bazında borçlanma kağıtlarını fiyatlayabilir.

10 yıl vadeli İspanya tahvilleri yükselişini ikinci güne taşıdı ve bunun sonucu faiz üç baz puan gerileyerek yüzde 5.17'ye indi. 10 yıl vadeli İtalya tahvillerinin faizi ise iki baz puan düşerek yüzde 4.38'e indi.

Bloomberg ve the European Federation of Financial Analysts Societies'in derlediği verilere göre, Almanya tahvilleri bu yıl yatırımcısına yüzde 1.5 kaybettirdi. İspanya tahvilleri ise yüzde 2.3'lük getiri sağladı.