Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, yetkililerin ekonomiyi desteklemek için olası yöntemler olarak, faiz indirimi ve varlık alımlarının artırılmasını içeren seçenekleri düşünmesi ile birlikte, bu ayki toplantıda, daha fazla teşvik için baskı konusunda yenildi.

King, Paul Fisher ve David Miles, 7 Şubat'ta, tahvil alım miktarının 25 milyar sterlin (38 milyar dolar) artırılarak 400 milyar sterline yükseltilmesini istedi. Ancak Para Politikası Komitesi'nin kalan altı üyesi karşı yönde oy kullandı. Bu durum, Haziran'da emekli olacak ve yerini Mark Carney'e bırakacak olan King'in, başkan olarak dördüncü kez oylamada geçildiğini işaret ediyor. Miles, önceki aydaki toplantıda, daha fazla teşvik isteyen tek üye olmuştu.

Sterlin, merkez bankası toplantı tutanaklarının bugün açıklanmasının ardından değer kaybetti. Tutanaklar ayrıca, Para Politikası Komitesi'nin, kredileri artırmaya yönelik politikalar dahil, ekonomiyi desteklemek için daha fazla hedeflenmiş tedbirlerden yana olabileceğini gösterdi. Yetkililerin mevcut politika araçlarının etkinliğini sorgulamaları ile birlikte, geniş bir yelpazedeki tartışmaları, enflasyonun önümüzdeki iki yıl boyunca yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya hazırlandığı bir ortamda, ekonominin gücüne yönelik endişelerini gösteriyor.

Para Politikası Komitesi, "Büyüme baskı altında kalmaya devam etti ve ekonomi bazı zorluklarla karşılaşmayı sürdürdü," dedi ve "Eğer ilave teşviklere ihtiyaç duyulursa, ekonomide bazı uyuşmazlıklar ve piyasa zayıflıklar konusunda daha fazla hedeflenmiş politika müdahaleleri mevcut koşullarda muhtemelen, ilave varlık alımından daha etkili olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Sterlin tutanakların açıklanmasının ardından yüzde 0.6'nın üzerinde değer kaybettikten sonra Londra saati ile 09:39'da 1.5342 dolar seviyesine geldi. Bu seviye dünün yüzde 0.5 altında.