Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin hükümetinin yerel yetkililere gayrimenkûl sektöründeki spekülasyonu kontrol altına almalarını söylemesi ve emtia hisselerinin sert düşmesi üzerine Çin Borsası geri adım attı. CSI 300 Endeksi Kasım 2010'dan bu yana en sert satışını gördü.

Çin'in en büyük inşaat malzemesi üreticisi Anhui Conch Cement Co., konut fiyatlarında yeni kontrol hedefleri ve emlak vergisinin genişletilmesini kapsayan gayrimenkûl sektöründeki kontrollerin arıtırılmasına ilişkin endişeler üzerine yüzde 5.9 değer kaybetti. Çin'in en büyük mortgage bankası China Construction Bank Corp. Haziran'dan bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Fed'in son toplantı tutanaklarının, parasal teşvik tartışmalarını ortaya koymasının ardından Jiangxi Copper Co. ve PetroChina Co., metal ve enerji hisselerindeki düşüşe öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 3.1 kayıpla 2,322.07 puana gerileyerek son 14 ayın en sert düşüşüne hazırlanıyor. CSI 300 Endeksi yüzde 3.7 düşüşle 2,601.73 puana indi. Standard&Poor's 500 Endeksi dün  tahvil alımları konusundaki görüş ayrılığını yansıtan Fed tutanaklarının ardından yüzde 1.2 geriledi.

Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Huang Cendong, hisselerin, Amerikan hisselerinin değer kaybetmesi ve yatırımcıların emlak kontrollerine yönelik açıklamalara ilişkin endişelerinden ötürü ekside olduğunu söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.7 geriledi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.1 aşağıda kapandı.

Şanghay endeksi 3 Aralık'ta başlayan boğa piyasasında kaydettiği yüzde 24 artışın ardından yüzde 5 düştü. Endeksin değerlemesi 12 aylık kazançların 9.98 katında seyrederek, son 3 haftanın en düşük düzeyine işaret ediyor. Endeksteki işlem hacimleri bugün 30 günlük ortalamanın yüzde 13 üzerinde seyrediyor.