Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncelledi)

Tüm dünyada hisse senetleri, Çin'in emlak piyasasında kısıtlama çağrısında bulunması, dün açıklanan Fed tutanaklarına göre, politika yapıcıların ekonomik teşviklerde daha esnek olunması gerektiğini kaydetmesi ve Euro Bölgesi'nde imalat ve hizmet sektörlerinin beklenenden hızlı daraldığını gösteren verinin ardından son iki haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, emtia grubu değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri ve Almanya tahvilleri değer kazanırken, euro zayıfladı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi New York saati ile 09:30'da yüzde 1.2 aşağıda seyrediyordu. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yılki kazançlarını geri verdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, endeksin dün Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından bugün yüzde 0.4 geriledi. 24 emtiayı içeren MSCI S&P GSCI Endeksi yüzde 1.4 geri çekildi.  Euro dolar karşısında yüzde 0.6 düşerek 1.3203 dolar seviyesine gevşedi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi dört baz puan düşüşle yüzde 1.97'ye inerken, 10 yıl vadeli Almanya tahvilleri yedi baz puan indi.

Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörlerini birarada gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Ocak ayındaki seviyesi olan 48.6'dan Şubat ayında 47.3'e geriledi. Çin Başbakanı Wen Jiabao, öncü ekonomik göstergeler endeksinin Ocak ayında daha hızlı artış göstermesinin ardından, lokal otoritelere, emlak spekülasyonunu "kararlı" bir biçimde durdurmaları çağrısında bulundu. Bazı Fed politika yapıcıları, Fed'in Ocak ayı toplantı tutanaklarına göre, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarının hızını değiştirmeye hazır olması gerektiğini düşünüyor. ABD'de bugün açıklanacak olan öncü göstergeler endeksinin, ekonomik toparlanmanın yolunda olduğunu göstermesi bekleniyor.

Londra'da RMG Wealth Management LLP şef yatırım yetkilisi Stewart Richardson, "Son birkaç hafta boyunca, hisse senedi piyasaları gerçeklerle temasını yitiriyor Fed'den gelen haberler satış dalgasını tetikledi," dedi ve "Hisse senedi piyasaları Fed'in para basmasından destek buluyor ve bu durursa, hisseler baskı altında kalacak. Büyük resme bakıldığında, bu, piyasalar için önemli bir gelişme olacak" değerlendirmesinde bulundu.

(16:45'te güncelledi)