Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Federal Rezerv'in son toplantı tutanaklarının açıklanmasının ardından altın 1,564 dolar civarından alıcı bulurken platin ise yaklaşık 6 haftanın düşüğünden işlem görüyor.

Spot altının onsu yüzde 0.7 kayıpla Singapur'da TSİ 10.34'te 1,566.70 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar daha önce yüzde 0.6 kayıpla 12 Temmuz tarihinden beri en düşük seviye olan 1,555.55 dolara gerilemişti. New York Comex'teki Nisan vadeli altın 1,567.10 dolardan işlem görmeden önce yüzde 1.5 kayıpla 29 Haziran tarihinden beri en düşük fiyat olan 1,554.30 dolara düştü.

Federal Açık Piyasa Komitesi FOMC'un 29 - 30 Ocak tatrihinde düzenledikleri toplantının dün açıklanan tutanaklarında Fed yetkililerin Başkan Ben S. Bernanke'nin tahvil alım programına dair stratejisinde fikir ayrılığı içinde olduğu görülüyor. Bazı yetklililer tahvil alım programının erkenden bitirilmesine ihtiayç duyulduğunu belirtirken bazı yetkililer ise zamanından önce teşvikten geri çekilmeye karşı uyarıyor.

Sidneyli emtia bülteni Barratt’s Bulletin'in tepe yöneticisi Jonathan Barratt konuyla ilgili "Fed'in değişmesi için hiçbir şey meydana gelmedi. Teşvik programını bu seviyelrde tutmaya devam etmelisiniz, böylece ekonomik ilerlemeye dair sonuçları görebilrisiniz." yorumunda bulundu.

ABD'den Çin'e merkez bankalarının ülke ekonomilerini teşvik etmeleri ile külçe altın 2012 yılında kazancının 12. yıla taşımasının ardından bu yıl yüzde 6.3 ekside seyrediyor. Dünyanın 1 numaralı ekonomisinin merkez bankası Federal Rezerv'in iki tur parasal genişlemeye gittiği Aralık 2008 - Haziran 2011 döneminde altın yüzde 70 çıkış kaydetmişti. FOMC, Ocak toplantısında aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programına devam kararı aldı.