Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Fed'in dünyanın en büyük ekonomisini desteklemek için düzenlediği varlık alım programından geri adım atacağı endişesi ve Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörlerinin ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı daraldığını gösteren veri ile birlikte, iki haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de aşağı yönde hareket etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki 19 sanayi grubunun tümü düştü ve otomobil üreticilerinin grubunda düşüş yüzde 2'ye ulaştı. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., son sekiz ayın en büyük çaplı iki günlük kaybını yaşadı. Safran SA, Avio SpA'nın "uzay itici güç" işi için teklif getirebileceğini kaydetmesinin ardından Temmuz ayından bu yana en hızlı düşüşünü gösterdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.3 düşerek, Londra saati ile 11:54'te 285.41 puana indi ve 4 Şubat'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 düştü. S&P 500 Endeksi dün New York'ta, 29-30 Ocak'ta yapılan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarının, politika yapıcıların Başkan Ben S. Bernanke'nin parasal gevşeme olarak da bilinen varlık alım programı konusunda bölünmüş olduğunu göstermesinin ardından yüzde 1.2 düştü ve Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 1.3'lük güçlü bir düşüş gerçekleştirdi.

Zürih'te UBS AG varlık tahsisi eş başkanı Mark Andersen, "FOMC tutanakları, yatırımcılarda biraz gerçeklik oluşturması ile birlikte, piyasalar için bir ayarlama sürecini başlatabilir," dedi ve "Hem daha güçlü büyüme hem de merkez bankalarının genişleyen bilançolarına aynı anda sahip olamazsınız. Merkez bankası üyeleri, varlık fiyatlarının planladığı gibi şimdi gerçekten artması ile birlikte, uzun vadeli sonuçları düşünmeye başlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde, el değiştiren hisse senedi sayısı toplamı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, 30 günlük ortalamasının yüzde 26 üzerindeydi.

(14:40'ta güncellendi)