Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerikan merkez bankası Fed'in tutanaklarının ABD'nin teşvikleri kısabileceği endişelerini sıçratması ve Belle International Holdings Ltd.'ın perakendecileri aşağı çekmesi üzerine gelişen piyasalar endeksi son 3 ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Kadın ayakkabıları üreticisi Belle, analistlerin beklentisinin alt sınırında kâr elde edeceğini söylemesinin ardından rekor düşüşe işaret etti. Zijin Mining Group Co., emtia fiyatlarının düşmesi sonrasında metal üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Evergrande Real Estate Group Ltd., Çin'in daha fazla emlak kontrolü çağrısının ardından yüzde 2.1 değer kaybetti ve haftalık düşüşünü genişletti. Hint rupisi ve Güney Kore wonu yüzde 0.2'şer zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.9 kayıpla 1,058.39 puana gerileyerek 8 Kasım'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 29-30 Ocak toplantısının tutanakları, birçok politika yapıcının, artan risk-yarar tartışmaları üzerine aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının hızını değiştirmeye hazır olması gerektiğini söylediğini gösterdi. Pekin hükümeti yerel yetkililere gayrimenkûl spekülasyonlarınarı azaltmalarını söyledi.  Endeksin bugünkü düşüşü 4 Temmuz'da başlayan rallideki kazançları yüzde 20'ye indirdi.

Metropolitan Bank&Trust Co.'nun yatırım yöneticilerinden Allan Yu, ABD'deki teşviklerin azaltılmasının likiditenin bir kısmını ortadan kaldıracağını ve bu likiditenin gelişen piyasa hisselerindeki ralliyi tetiklemesinden ötürü yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkileyeceğini söyledi.