Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en büyük bankası JP Morgan& Chase Co., gelişen piyasa hisselerinin Ocak'tan bu yana gelişmiş ülke hisselerinin altında performans göstermelerinin ardından daha da ciddi bir düzeltme sürecine girebileceğini söyledi.

JP Morgan stratejisti Adrian Mowat, temeller ve teknik göstergelerdeki zayıflamaya dikkat çekti. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bugün Hong Kong saati ile 13:56 itibairyle yüzde 1.1 düşüş kaydederek 2013'teki kazançlarını yüzde 0.2'ye indirdi.

Güney Koreli ihracatçılar, Çinli enerji ve telekomünikasyon şirketleri, Brezilyalı enerji ve metal üreticilerinin zayıf perfomanslarına işaret eden Mowat, Güney Afrika'daki maden anlaşmazlıkları ve zayıf randa dikkat çekti. Mowat, gelişmiş piyasalar tarafında ise Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin politikalarının Tokyo Borsası'nı, şirket birleşmelerinin ise Amerikan hisselerini desteklediğini söyledi.

Yakın vadede bu şartlarda bir değişiklik beklemediklerini ifade eden Mowat, bu nedenle gelişen piyasaların zayıf performanslarına devam edeceğini düşündükleri ve Japonya için fon kaynağı olmasından korktuklarını belirtti.

Gelişmiş ülkelerin göstergesi MSCI Dünya Endeksi 3 Ocak'tan düne kadar yüzde 3.3 yükselirken, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi aynı dönemde yüzde 1.3 geriledi.

Japon Nikkei 225 Endeksi 2013'te Abe ve merkez bankasının ülkeyi deflasyondan çıkaracağı iyimserliği ile yüzde 10 tırmandı. Standard&Poor's 500 Endeksi, Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway Inc. ve 3G Capital şirketlerinin H.J. Heinz Co.'yu satın alması gibi haberlerin desteğiyle yüzde 6 yükseldi.

Gelişen piyasalar endeksinde yer alan ve 31 Aralık'ta sonlanan çeyreğe ait bilançolarını açıklayan şirketlerin yüzde 62'si beklentinin altında kazanç elde ederken, MSCI Dünya Endeksi'ndeki bilançosunu raporlarmış şirketlerin yüzde 65'i beklentinin üzerinde kâr açıkladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi 12 aylık tahmini kazançlarının 10.2 katından, MSCI Dünya Endeksi ise 13.2 katından değerleniyor.