Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörlerinin analistlerin tahmininden daha hızlı daralmasının ardından değer kazandı ve Avrupa'nın çekirdek oalrak adlandırılan ülkelerinin tahvillerine gelen alımlara öncülük etti.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, imalat sanayi ve hizmet sektörünü birlikte gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI) verisinin Euro Bölgesi'nde resesyonun 2013 yılının başında da süreceğini işaret etmesinin bölgedeki güvenli varlıklara talebi artırması sonucu, Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Hollanda ve Fransa tahvilleri de değer kazandı. İspanya tahvilleri, Hazine'nin 4.2 milyar euro (5.54 milyar dolar) ile maksimum hedefinin üzerinde borçlanma kağıdı satmasının ardından kayıplarını geri aldı.

Amsterdam'da ING Groep NV kıdemli Döviz stratejisti Alessandro Giansanti, "Makro verilerle yönlenen çekirdek ülkelerin tahvillerine çok talep var," dedi ve "Euro Bölgesi'nde PMI beklenenden kötü çıktı. Bu durum, büyümenin baskı altında olduğunu işaret ediyor ve Alman tahvillerindeki ralliyi destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi, güniçinde yedi baz puan ile 28 Kasım'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, altı baz puan ya da 0.06 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 10:21'de yüzde 1.60 seviyesine indi. Şubat 2023 vadeli yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.495 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 4.95 euro yükselerek 99.09 seviyesine çıktı.

10 yıl vadeli Hollanda tahvillerinin faizi dört baz puan düşüşle yüzde 1.86'ya ve aynı vadede Fransa tahvillerinin faizi ise üç baz puan düşerek yüzde 2.25'e indi.

Euro Bölgesi'nde bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Ocak ayındaki seviyesi olan 48.6'dan Şubat ayında 47.3'e indi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, endeksin 49 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralma olduğunu işaret ediyor.