Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aralarında JP Morgan Chase&Co. ve Citigroup Inc.'in de yer aldığı ABD'nine n büyük bankalarının kredi/mevduat oranı, tasarrufçuların nakit akını ve yavaş ekonominin borç alanların taleplerini azaltmasıyla son 5 yılın en düşük seviyelerinde seyrediyor.

Credit Suisse Group AG'nin verilerine göre  ülkenin en büyük 8 bankasının ortalama kredi-mevduat oranı dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 87'den yüzde 84'e geriledi. Bu oran 2007'de yüzde 101'lerdeydi. Veriler, kredilerin mevduatlara oranının 5 bankada düştüğünü, 2 bankada ise aynı kaldığını gösteriyor.

Tüketici ve şirketler, Fed'in rekor düşüğe yakın faiz oranlarını korumasına rağmen şirketlerde daha fazla ilerleme sinyali görene kadar risk alma konusunda isteksiz davranıyor. Kullanılmamış paranın giderek daha fazlasının işlere gitmesi şirketlerin kârlarını destekleyerek, dördüncü çeyrekte yüzde 0.1 küçülerek 2009'dan bu yana en kötü performansını kaydetmiş olan Amerikan ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olabilir.

Kredilerde toparlanma görülmesi için sürdürülebilir bir ekonomik aktivitenin olmasının gerektiğinin altını çizen FBR Capital Markets Corp.'un analistlerinden Paul Miller, o zamana kadar bankalar kullanılmayan nakitle kalacağını söyledi.

Bankacılar ayrıca regülatör ve yatırımcıların 2008'deki küresel kredi krizine neden olan risklerini azaltmalarına yönelik baskılarından ötürü de beklemede kalıyor.