Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Euro dolar karşısında, Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörlerinin ekonomistlerin tahmininden daha hızlı daraldığını gösteren veri sonrası, altı haftada ilk kez 1.32 dolar seviyesinin altına düştü.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi yen karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ekonomik toparlanmayı desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşük tutmak durumunda kalabileceği spekülasyonu ile birlikte düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Dolar Endeksi, ABD'de öncü göstergeler ve bölgesel imalat sanayi verilerinin ekonomideki toparlanma işaretlerine katkıda bulunacağı beklentileri ile son beş ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Sterlin euro karşısında son 2 haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Londra'da Royal Bank of Scotland Group Plc Döviz stratejisti Melinda Burgess, "Euro Bölgesi'nde görünüm zayıf kalmaya devam ediyor," dedi ve "AMB politikası daha gevşek olmak zorunda kalacak ve bu da euro üzerinde baskı oluşturacak" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, 1.3168 dolar ile 10 Ocak'tan bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.7 düşerek, New York saati ile 08:17'de 1.3191 dolar seviyesine geldi. Avrupa ortak para birimi yen karşısında yüzde 1.1 düşüşle 122.97 yen seviyesine indi. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 93.19 yen seviyesine çıktı.

Burgess, RBS'in, euronun Mart sonuna kadar 1.30 dolar ve bir sene sonra ise 1.19 dolar seviyelerine düşebileceği tahmininde bulunduğunu sözlerine ekledi.

IntercontinentalExchange Inc.'nin doların ABD'nin altı dış ticaret ortağının para birimleri karşısındaki seyrini izlemek için kullandığı Dolar Endeksi, 81.508 ile 5 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, yüzde 0.4 yükselişle 81.348 seviyesine geldi.

(16:00'da güncellendi)